U gebruikt Internet Explorer

Deze website functioneert niet goed op deze browser.

Klik op onderstaande afbeeldingen om direct op de download pagina te komen van desbetreffende browser.

Of klik op onderstaande link om de website in Microsoft Edge te openen.

Hoe zorg je voor een goede start van het leven? Suppletie voor moeder en kind

Zwanger worden is een klein wonder. Het is echter niet gratis. Het vraagt niet alleen een tijdige en zorgvuldige voorbereiding, maar een zwangerschap vergt ook veel van je lichaam. Wat kun je als zwangere vrouw doen om jezelf zo goed mogelijk te ondersteunen in deze maanden van ‘topsport’? En hoe geef je je kindje de beste start? Dat lees je in dit blogartikel.

Moeder en kind

Inhoudsopgave

  • Een verhaal van de vrouw én man
  • Wat gebeurt er in je lichaam tijdens een zwangerschap?
  • Hoe kun je in deze tijd goed voor jezelf zorgen?
  • Een supplement dat de conceptie ondersteunt
  • Waardevolle supplementen tijdens de zwangerschap
  • Nuttige supplementen na de bevalling en tijdens borstvoeding
  • Essentiële suppletie voor je pasgeboren kindje
  • Waarop wil je tenslotte letten bij flesvoeding?
  • Meer lezen?

Een verhaal van de vrouw én man

Deze blog sluit aan bij de eerder verschenen blogserie Samen natuurlijk zwanger worden. Hierin staat centraal hoe de vrouw én de man zich goed kunnen voorbereiden op een zwangerschap. Iets wat tijd vraagt. Hoe beter namelijk de kwaliteit van de eicel én de zaadcel, en hoe gezonder het lichaam van de vrouw, hoe sterker de basis is voor een succesvolle conceptie en zwangerschap en voor de ontwikkeling van een gezond kind. Daar mag je dan ook rustig een paar maanden voor uit trekken. Wat is nu aansluitend belangrijk; tijdens de zwangerschap en erna?

Wat gebeurt er in je lichaam tijdens een zwangerschap?

Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam, onder meer onder invloed van je hormoonhuishouding. Belangrijke zwangerschapshormonen zijn bijvoorbeeld het hCG-hormoon, oestrogeen, progesteron, oxytocine, prolactine en relaxine. Door toename of afname van deze hormonen kun je bijvoorbeeld last krijgen van stemmingswisselingen, misselijkheid, eetbuien, een lager libido en grotere en gevoelige borsten. Naarmate je baarmoeder toeneemt in omvang en de ligamenten onder druk komen te staan, kan er bandenpijn ontstaan. Naar de bevalling toe worden de banden en spieren in je bekkengebied slapper zodat de baby geboren kan worden. Dit kan ook gepaard gaan met rug- en bekkenpijn. Doordat er een extra liter bloed door je lichaam stroomt, moet je hart harder werken en klopt het sneller. Ook kan je geheugen tijdelijk warriger worden. En met name tijdens het tweede en derde trimester is je stofwisseling hard aan het werk om meer energie te produceren. Kortom, topsport!

Hoe kun je in deze tijd goed voor jezelf zorgen?

Met goede zelfzorg help je jezelf om beter door je zwangerschap heen te komen. Een regelmatige nachtrust met voldoende uren slaap, actief investeren in ontspanning, stress vermijden en afschakelen tijdens de avonduren en zorgen voor passende beweging zijn natuurlijk belangrijke leefregels. Daarnaast kun je je lichaam veel bieden met gezonde voeding en aanvullende suppletie. Zodat je lichaam goed blijft functioneren, ook tijdens alle veranderingen in je zwangerschap en het geven van borstvoeding. Zorg voor een gebalanceerde verhouding aan macronutriënten met voldoende goede eiwitten, essentiële vetzuren en complexe koolhydraten, en vezelrijke voeding vol micronutriënten zoals vitaminen, mineralen, spoorelementen en fytonutriënten.

Een supplement dat de conceptie ondersteunt

Wist je dat de gezonde voeding aangevuld met suppletie de kans op een geslaagde conceptie vergroot? Een goede kwaliteit eicellen én zaadcellen ligt aan de basis van een succesvolle zwangerschap. Voor de vrouw is het belangrijk dat de eicellen een goed celmembraan hebben en dat in de eicel de energie goed is. De eicel moet zich op eigen kracht goed kunnen ontwikkelen en innestelen. Voor de man zijn de opbouw van het membraan van de zaadcel, de souplesse van de zwemstaart en eveneens de energie in de zaadcel belangrijk. Zodat er een goede samensmelting kan plaatsvinden. Hiervoor zijn goede voedingsstoffen nodig, zoals astaxanthine, vitamine B6, B12, E, folaat, Q10, zink, maca en N-acetyl-L-carnitine. Daarnaast zijn de juiste omega vetzuren essentieel; voor de man is alfa-linoleenzuur uit lijnzaadolie waardevol en voor de vrouw EPA en DHA uit visolie.

Waardevolle supplementen tijdens de zwangerschap

De voedingsstoffen die voor en tijdens de conceptie belangrijk zijn, zijn dat ook nog tijdens het eerste trimester. Daarnaast is een natuurlijke, zorgvuldig gedoseerde multivitamine aanbevolen. De vitamine A-behoefte van een zwangere vrouw is bijvoorbeeld wel hoger, maar vitamine A mag ook niet te hoog gedoseerd worden. Een dagelijkse inname van omega 3-vetzuren met EPA en DHA is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor je ongeboren kind. DHA draagt namelijk bij aan de ontwikkeling van de hersenen en ogen van je kindje. In het laatste trimester van je zwangerschap kun je je darmflora nog ondersteunen, bijvoorbeeld met een goede pre- en probioticaformule.

Nuttige supplementen voor na de bevalling en tijdens borstvoeding

Borstvoeding geven kost veel energie. Het verhoogt dan ook je behoefte aan voedingsstoffen, zoals de B-vitaminen, ijzer en jodium. Een goede multivitamine voorziet hierin en is dus ook na je bevalling belangrijk. Daarnaast blijven de omega 3-vetzuren essentieel zodat dit, via je borstvoeding (bij een inname van 200 mg DHA bovenop de inname via je voeding), ook weer ten gunste komt van je pasgeboren kind. Tot slot is het aan te raden om vitamine D3 aan te vullen op geleide van je vitamine D-spiegel. Natuurlijk vooral belangrijk als je zwangerschap of borstvoeding in de herfst, winter en/of voorjaar valt. Je kunt je huisarts vragen om je vitamine D-status te laten bepalen.

Essentiële suppletie voor je pasgeboren kindje

Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding voor je baby. Zo geef je bijna alle voedingsstoffen door aan je kind. Lukt dat niet, dan bevat ook flesvoeding bijna alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft. Voor zowel moedermelk als flesvoeding geldt echter dat er onvoldoende vitamine D3 en vitamine K in zit (bij minder dan 500 milliliter flesvoeding). Aanbevolen wordt een dagelijkse aanvulling van 400 i.e. of 10 mcg vitamine D3 en 150 mcg vitamine K (in elk geval de eerste twaalf weken).

Flesvoeding kun je verder ook aanvullen met bijvoorbeeld 1 softgel omega 3-vetzuren. Tot slot kun je flesvoeding nog verrijken met een mild pre- en probioticaproduct en vanaf zes maanden met een formule die de hele spijsvertering van je kindje ondersteunt. Dit kan natuurlijk ook in aanvulling op borstvoeding.

Waarop wil je tenslotte letten bij flesvoeding?

Geef je flesvoeding, let dan ook op het volgende. Flesvoeding op basis van koemelk, met lactose, komt het dichtst in de buurt van moedermelk. De meeste pasgeboren baby’s kunnen melksuiker nog goed verteren. Galactose in lactose is bovendien belangrijk voor de darmflora. Een alternatief kan een hypoallergeen product zijn of flesvoeding gebaseerd op geitenmelk. Vermijd liever producten met maltodextrine, glucosestroop en maïszetmeel. En vanzelfsprekend hebben biologische producten met zo min mogelijk kunstmatige toevoegingen de voorkeur.

Meer lezen?

Het complete dossier met alles over zwanger worden; inclusief 8 blogs, 10 korte video’s met ervaringsverhalen van acht koppels en allerlei handige informatie en tips over onder meer voeding, suppletie en ontspanning, vind je op de website van Logic of Nature.

MultiPerfect

Nutalis

MultiPerfect

De ultieme vitaminen-mineralen-formule