U gebruikt Internet Explorer

Deze website functioneert niet goed op deze browser.

Klik op onderstaande afbeeldingen om direct op de download pagina te komen van desbetreffende browser.

Of klik op onderstaande link om de website in Microsoft Edge te openen.

Migraine; wat is het en wat doe je eraan?

4 juni 2021

Een venijnig terugkerend hoofdpijntje?
Of een hersenaandoening met een sterk invaliderend karakter?

Migraine komt in allerlei vormen. Als je er zelf weinig mee te maken hebt, dan ben je je er vaak niet bewust van hoe groot de inbreuk van migraine is op iemands leven. Mensen met migraine weten dit helaas maar al te goed. Vaak hebben ze al van alles geprobeerd om hun situatie leefbaarder te maken. Met deze blog dragen we bij aan bewustwording over de aandoening.

Inhoudsopgave

  • “Een trigger…?”
  • Wat is migraine?
  • Hoe vaak komt het voor?
  • Welke factoren kunnen een rol spelen?
  • Welke gevolgen kan migraine hebben?
  • Wat kun je zelf doen?
  • Meer lezen over migraine?

“Een trigger...?“

“Ik zoen mijn vriendin gedag die gezellig op de koffie komt. Haar parfum ruikt zoet. Als we net goed en wel zitten, schieten de lichtflitsen langs mijn ogen. Helaas. Dat wordt toch geen koffie samen. Ik klim ternauwernood de trap op, trek de gordijnen dicht en kruip met m’n kleren aan in bed. De steken barsten los in mijn hoofd. De hele rechterkant bonst. Ik weet dat ik hier nog wel even lig. De uren die volgen bestaan uit niets anders dan vreselijke pijn. Vier uur later voel ik me misselijk. Ik strompel naar de badkamer waar de restjes van mijn ontbijt in het toilet verdwijnen. Langzaamaan trek ik bij en word ik weer een beetje mens.”

Dit is een willekeurige ervaring uit het leven van iemand met migraine. Een aandoening met een flinke impact op je bestaan.

Wat is migraine?

Als je last hebt van migraine, dan ervaar je aanvallen van stekende of bonzende hoofdpijn. Soms zie je eerst flitsen, schitteringen of een soort vlammetjes aan de buitenzijde van je gezichtsveld. Na 10 tot 30 minuten volgt meestal de eerste aanval van hoofdpijn aan één zijde van je hoofd. Het woord migraine is vermoedelijk afgeleid van het Latijnse hemicrania, dat ‘halve schedel’ betekent. De pijn kan toenemen bij inspanning, zoals traplopen, en je kunt gevoelig zijn voor licht, geluid en geuren. Op het hoogtepunt van de aanval kun je je zo misselijk voelen, dat je moet overgeven. Daarna trekt de aanval meestal weg. 10 tot 72 uur na een aanval voel je je doorgaans weer goed. Migraine is een van de meest voorkomende hersenaandoeningen.

Hoe vaak komt het voor?

Mensen met migraine hebben hele wisselende ervaringen. Sommigen hebben enkele aanvallen per jaar en anderen enkele per week. Aanvallen duren tussen de 4 uur en 3 dagen lang. Minstens 10% van de inwoners van Nederland – en vermoedelijk is dit percentage nog hoger – heeft last van migraine. Vrouwen vaker dan mannen. Meestal ontstaat het in je puberteit en nemen je klachten af naarmate je ouder wordt. Sommige vrouwen krijgen aanvallen rondom hun menstruatie. Ook na de menopauze neemt migraine vaak af. Chronische migraine is een ernstige vorm waarbij je minstens de helft van de maand hoofdpijn hebt. Heb je daar last van, dan heeft migraine een ernstig beperkend karakter in je leven. Migraine komt vaak voor in combinatie met depressiviteit en angstklachten.

Welke factoren kunnen een rol spelen?

Migraine ontstaat door een ontregeling in je hersenen, en vooral in je hersenstam. Deze ontregeling kan op meerdere manieren plaatsvinden. Je leest er alles over in het wetenschappelijke artikel van Rethink. Vaak zijn er familiaire factoren aanwezig. Ook kunnen bijvoorbeeld een te drukke baan of een stressvolle situatie een aanval uitlokken als je er gevoelig voor bent. Vaak zijn mensen met migraine prikkelgevoeliger. Een normale prikkeling kan dus al voor een ontregeling zorgen. Hormonale schommelingen zoals tijdens je menstruatie, vermoeidheid of veranderingen in de atmosfeer kunnen ook de kans op een aanval vergroten. De hoofdpijn ontstaat door prikkeling van bloedvaten en zenuwen in de hersenvliezen. Hierbij komen allerlei signaalstoffen in je hersenen vrij.

Welke gevolgen kan migraine hebben?

Afhankelijk van de frequentie en ernst van de aanvallen kan migraine diverse gevolgen hebben in je leven. Vaak leer je noodgedwongen al vroeg keuzes maken. Je school, studie, werk en huishouden kunnen er behoorlijk onder lijden. Heb je chronische migraine, dan zul je je vaker ziek melden op je werk of kun je bijvoorbeeld niet meer dan deeltijd werken. Zelfs arbeidsongeschiktheid komt voor bij ernstige migraine. Ook op sociaal vlak heeft migraine gevolgen. Bijvoorbeeld doordat je een afspraak niet kunt nakomen als je een aanval hebt. Als je erg veel aanvallen hebt, kun je vermoeid raken. Iets waardoor sporten en bewegen moeilijker wordt. Ook kun je mentale uitdagingen ervaren, zoals gevoelens van angst en machteloosheid. Migraine kan zo leiden tot een vicieuze cirkel waar je maar moeilijk uit komt. De dagelijkse dingen, die voor een ander heel normaal zijn, lukken je regelmatig niet meer. Dit is niet altijd zichtbaar voor anderen, waardoor je soms op onbegrip stuit.

Wat kun je zelf doen?

Reguliere middelen kunnen soms een oplossing bieden, bijvoorbeeld bij acute aanvallen. Behandeling van migraine is vaak gericht op signaalstoffen in de hersenen. De neuroloog kan hier behulpzaam bij zijn. Daarnaast kun je heel gericht zoeken naar wat voor jou kan werken. Dit kan resultaat opleveren als er balans komt in specifieke ‘verstoringen’ in jouw lichaam. Met behulp van een orthomoleculair therapeut kun je bijvoorbeeld voedingsstoffen via supplementen toevoegen die de homeostase in je lichaam verder ondersteunen. Ook kun je voedingsmiddelen elimineren die bij jou mogelijk voor intoleranties zorgen. Soms voel je je beter als je producten zoals oude kaas, chocolade, rode wijn, aspartaam en cafeïne vermijdt.

Zelfkennis en bewustwording kunnen helpen om op allerlei leefgebieden binnen je eigen grenzen te blijven en mogelijk aanvallen voor te blijven. Ontspanningstechnieken kunnen helpen om stress te verlagen. Praat er ook over met mensen om je heen. Begrip geeft ruimte om je leven in te delen zoals dat voor jou past. Tijdens een aanval kunnen koud water in je gezicht en op je ogen, plat gaan liggen en pijnbestrijding met reguliere middelen of acupunctuur verlichting brengen. Roken vernauwt je bloedvaten, dus stoppen met roken is eveneens een belangrijke leefstijlinterventie. Tot slot kan het bijhouden van een dagboekje helpen bij het krijgen van meer inzicht. Bijvoorbeeld door dagelijks factoren te noteren op het vlak van leefstijl, voeding, stress, hormonale cyclus en andere aspecten die mogelijk een relatie hebben tot je migraine.

Migraine is helaas nog niet te voorkomen. Individuele interventies kunnen migraine soms wel een stukje leefbaarder maken.

Meer lezen over migraine?

Op de website van ReThink Foundation vind je een wetenschappelijk artikel over migraine. ReThink Foundation heeft als missie bij te dragen aan bewustzijn over gezondheid. ReThink organiseert seminars en evenementen en brengt kennis over fysiologie en gezondheid bijeen van onderzoekers, instituten en (para)medische professionals.