U gebruikt Internet Explorer

Deze website functioneert niet goed op deze browser.

Klik op onderstaande afbeeldingen om direct op de download pagina te komen van desbetreffende browser.

Of klik op onderstaande link om de website in Microsoft Edge te openen.

Natuurlijk herstel van de vruchtbaarheid

Als zwanger worden een jaar na het eerste bezoek aan de huisarts nog niet is gelukt, dan volgt er vaak een doorverwijzing naar het medische circuit. Maar is dat de enige optie?

Maar is dat de enige optie? In deze blog lees je alles over de visie op het natuurlijke herstel van de vruchtbaarheid van onder meer orthomoleculair fertiliteitsarts Mathilde Kuijpers en gynaecoloog dr. Wim Decleer.

Inhoudsopgave

  • Hoe kijkt een orthomoleculair fertiliteitsarts naar vruchtbaarheid?
  • Welke aanpak hanteert ze?
  • Wat is orthomoleculaire therapie precies?
  • De visie van gynaecoloog dr. Wim Decleer
  • Hoe spelen leeftijd en leefstijl een rol?

Hoe kijkt een orthomoleculair fertiliteitsarts naar vruchtbaarheid?

In aflevering 4 van de videoserie ‘Natuurlijk samen zwanger worden’ deelt Mathilde Kuijpers haar visie op gezondheid en vruchtbaarheid. Mathilde heeft jaren gewerkt als regulier fertiliteitsarts ofwel arts voortplantingsgeneeskunde. Inmiddels heeft ze haar achtergrond verrijkt in het complementaire domein en nu werkt ze als zelfstandig orthomoleculair fertiliteitsarts. In haar praktijk voor leefstijlgeneeskunde verbindt ze haar reguliere aanpak met haar complementaire visie.

Mathilde licht toe: “Het is belangrijk om je te realiseren dat in het lichaam alles met elkaar verbonden is; de psyche, stressfactoren, het zenuwstelsel, het immuunsysteem, de hormoonhuishouding, de organen et cetera. Alles werkt met elkaar samen om je lichaam goed te laten functioneren. Bij ziekte of verstoringen in het lichaam is het dus belangrijk om breed te kijken. Het volstaat niet om symptomen te onderdrukken of om er een pleistertje op te plakken.”

Welke aanpak hanteert ze?

“Ik onderzoek samen met mijn cliënten waar het probleem ligt en waar het is ontstaan. Samen kijken we terug; vanuit de huidige situatie lopen we de weg terug naar het verleden tot aan de geboorte. Zo brengen we iemands leven in kaart en brengen we de puzzelstukjes samen. Daarbij kijken we naar zaken als stressfactoren in het hier en nu en in het verleden, naar wat iemand nu doet en of iemand dat ook leuk vindt, naar ziektes uit het verleden, naar leefstijl, voedingsgewoontes en beweegpatronen. Hierdoor zien we welke puzzelstukjes ontbreken en welke beschadigd zijn. Dat zijn oorzaken die het symptoom – de verminderde vruchtbaarheid in dit geval – verklaren. Wat we kunnen herstellen, dat gaan we aanpakken.”

Of er ook puzzelstukjes die Mathilde vaker tegen komt? “Ja, zeker. Een van de belangrijkste thema’s bij veel van mijn cliënten is de stressvolle maatschappij, met de hoge verwachtingen. Maar ook de huidige voeding, leefstijl en het gebrek aan beweging vormen uitdagingen. We eten en bewegen al lang niet meer zoals we horen te eten en bewegen. We leven niet het leven wat onze genen kennen. Dat geeft een mismatch in het lichaam met mogelijke verstoringen tot gevolg. Dankzij een brede aanpak op het gebied van leefstijl, voeding, beweging en het aanpakken van stressfactoren, hoeven er minder mensen het medische circuit in. Als ze uiteindelijk toch de stap zetten naar het medische circuit, dan is dat met meer overtuiging. Ze hebben er zelf namelijk eerst alles aan gedaan en hebben al een zo gezond mogelijk lichaam ‘gecreëerd’.”

Wat is orthomoleculaire therapie precies?

Orthomoleculair betekent vrij vertaald ‘de juiste of gezonde moleculen betreffende. Orthos komt uit het Grieks. In de orthomoleculaire geneeskunde wordt dus met stoffen gewerkt die het lichaam goed kan gebruiken en verwerken. De basis hiervoor is gezonde voeding, aangevuld met suppletie met essentiële nutriënten zoals vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, en met minder bekende groepen van stoffen zoals bijvoorbeeld bioflavonoïden. Een orthomoleculair arts of therapeut kijkt naar voedingspatronen, maar ook naar leefstijl en beweging. Hij of zij inventariseert lichamelijke en emotionele problemen, en onderzoekt via bloed, urine of ontlasting of er een tekort of een overmaat van bepaalde stoffen in het lichaam aanwezig is. Soms heeft een orthomoleculaire therapeut ook een achtergrond in de Klinische Psychische Neuro Immunologie (KPNI), de wetenschap die alles in het lichaam met elkaar verbindt. Hierdoor kan de therapeut nog weer een slag dieper onderzoeken wat er in het lichaam gebeurt en welke werkingsmechanismen eventueel zijn verstoord. Mathilde Kuipers, die met de koppels in de videoserie aan de slag gaat, is naast algemeen medisch opgeleid, ook opgeleid als KPNI-therapeut.

De visie van gynaecoloog Dr. Wim Decleer

Dr. Wim Decleer is gynaecoloog. Hij heeft een fertiliteitskliniek in België waar gebruik wordt gemaakt van voedingssupplementen. In tegenstelling tot veel collega’s hanteert ook hij een brede aanpak en gaat hij niet direct over tot medische interventies. Decleer vertelt: “Als cliënten bij mij komen, dan volgt er eerst een grote evaluatie. Waarom wordt een stel niet zwanger? Eerst wil ik de oorzaak weten. Wat we vervolgens kunnen corrigeren, gaan we corrigeren. Zodat we progressie maken op het gebied van natuurlijke vruchtbaarheid. Ongeveer 90 tot 95% van de mensen kunnen we op natuurlijke wijze helpen. Pas daarna gaan we over op andere methodes. IVF en ICSI zijn zeker waardevolle tools, maar wel pas als het echt nodig is.”

Decleer benoemt een belangrijke drijfveer: “Fertiliteit behoort tot de seksualiteit, het is het meest intieme wat er bestaat tussen een man en een vrouw. Grote emotionele en psychologische componenten spelen hierbij een rol. Normaal gezien horen daar geen toeschouwers bij. Als we erin slagen om de natuurlijke vruchtbaarheid te corrigeren, dan kunnen stellen weer op een intieme manier in hun eigen slaapkamer zwanger worden. Dat is zo veel waard. Maar weinig stellen zijn overigens volledig onvruchtbaar. Dat is pas het geval als er geen zaadcellen of geen eicellen zijn of als de eileiders volledig geblokkeerd zijn. De meeste stellen zijn verminderd vruchtbaar.”

Hoe spelen leeftijd en leefstijl een rol?

Decennia terug kregen vrouwen een eerste kind op 21-jarige leeftijd. Tegenwoordig is dat 29 jaar. “Vrouwen of stellen die worden doorgestuurd naar de gynaecoloog, zijn vaak al ouder dan 35 jaar”, aldus Decleer. “Dat betekent echter ook dat je al 35 jaar de tijd hebt gehad om in aanraking te komen met een verkeerde leefstijl en toxines bijvoorbeeld.” Mathilde geeft aan: “Je leefstijl aanpassen kan op elk moment, maar soms duurt het even voor alles weer op een gezond peil is. Vrouwen gebruiken tegenwoordig langer anticonceptie, zoals de pil. Het vraagt vaak wel maanden voordat deze synthetische stoffen het lichaam weer uit zijn en de hormoonhuishouding weer hersteld is. Dat vraagt een goede leverwerking. Een gezonde basis creëren met de juiste voeding heeft dan ook tijd nodig.”

“Vruchtbaar zijn, vraagt lichamelijk veel van de vrouw. De twee hormonen oestrogeen en progesteron moeten bijvoorbeeld goed in balans zijn. Hormonen beïnvloeden ook je immuunsysteem. Het immuunsysteem van de vrouw moet een verandering doormaken. Iets wat deels lichaamsvreemd is, de foetus, moet door het immuunsysteem van de moeder worden getolereerd en niet worden afgestoten. Het immuunsysteem moet zich als het ware aanpassen aan de nieuwe situatie zodat er geen complicaties optreden. Het immuunsysteem kun je ondersteunen met een goede darmwerking. En een goede darmfunctie kun je onder meer ondersteunen met de juiste voeding en aanvullende supplementen. Daar zetten we vaak dan ook als eerste op in.”

Bekijk alle afleveringen

In de volgende blog lees je waarom het belangrijk is dat je je als vrouw en man samen goed voorbereidt om zwanger te worden.

Nutriphyt

Fertility Man & Woman

Ondersteunt de normale vruchtbaarheid