U gebruikt Internet Explorer

Deze website functioneert niet goed op deze browser.

Klik op onderstaande afbeeldingen om direct op de download pagina te komen van desbetreffende browser.

Of klik op onderstaande link om de website in Microsoft Edge te openen.

Voorbereiden op een zwangerschap doe je samen

In het merendeel van de gevallen gaat de vrouw in eerste instantie alleen naar de huisarts. Op de mannelijke vruchtbaarheid rust soms zelfs nog een taboe.

De kwaliteit van de zaadcellen wordt daardoor vaak pas later onderzocht. Veel vrouwen zoeken de oorzaak voor het uitblijven van een zwangerschap dan ook eerst bij zichzelf. Maar hoe reëel is dat? In deze blog lees je waarom het belangrijk is dat de vrouw en de man zich samen goed voorbereiden.

Inhoudsopgave

  • Waarom samen?
  • De kwaliteit van het embryo
  • De visie van natuurgeneeskundige Maurice Kool
  • Hoe lang duurt een goede voorbereiding?

Waarom samen?

Zoals ook in de eerste blog gesteld, lukt het ruim 15% van de heteroseksuele stellen met een kinderwens niet om zwanger te worden. De oorzaak hiervoor ligt voor ongeveer een derde bij de man, voor een derde bij de vrouw en is voor een derde onbekend. Vaak vraagt het even voor een koppel zwanger wordt. Zelden gaat de man als eerste naar de huisarts, doorgaans is dat nog steeds de vrouw. Ook bezoekt de vrouw de gynaecoloog nog vaak alleen.

Als we echter zien dat de oorzaak net zo sterk bij de man als bij de vrouw kan liggen, dan loont het om zowel bij de vrouw als bij de man te onderzoeken of er onderliggende oorzaken zijn voor verminderde vruchtbaarheid en deze, zo mogelijk, aan te pakken.

De analyse van de vruchtbaarheid van de man is vrij eenvoudig in kaart te brengen via onderzoek. Vroeger werd er gedacht dat er niets gedaan kon worden aan een verminderde vruchtbaarheid bij de man. Dat is echter niet zo. Veel kan verbeterd worden. En elke verbetering waardoor het medische circuit wellicht niet meer nodig is, is winst.

Orthomoleculair fertiliteitsarts Mathilde Kuijpers geeft aan: “Ook ik krijg vaak in eerste instantie alleen de vrouw op consult. Mijn eerste consult duurt echter 1,5 uur waarin ik heel veel uitleg over het lichaam en vruchtbaarheid. Ik geef ook advies over leefstijl, voeding en aanvullende ondersteuning met supplementen. Deze adviezen gelden echter niet alleen voor de vrouw, maar ook voor de man. Ze gaan over het vergroten van de vruchtbaarheid langs de natuurlijke weg. Afgestemd op de persoonlijke situatie van de vrouw én de man. Het is ingewikkeld om dit verhaal thuis goed over te dragen, waardoor essentiële informatie soms verloren gaat. Dat is doodzonde.”

De kwaliteit van het embryo

De kwaliteit van het embryo wordt bepaald door de kwaliteit van de zaadcellen en de eicellen. De innesteling vindt ook plaats vanuit het embryo. En vanuit het embryo wordt de placenta gevormd. Het DNA voor het nieuw te vormen leven is dus afkomstig van de man en de vrouw. Als dit van goede kwaliteit is, dan vormt dat niet alleen de basis voor een goede samensmelting, innesteling en zwangerschap, maar ook voor een gezond kind. Het DNA van de man is erg kwetsbaar en foutjes treden dan ook snel op. Voldoende micronutriënten zijn bijvoorbeeld essentieel om tot een goede ontwikkeling van spermatozoa te komen. Reden te meer om zo snel mogelijk in te zetten op het verbeteren van de gezondheid, en daarmee de vruchtbaarheid, van de vrouw én de man.

De visie van natuurgeneeskundige Maurice Kool

Maurice Kool Msc. heeft als natuurgeneeskundige veel ervaring met koppels met een zwangerschapswens. “Het is vaak taboe voor de man om zich met de conceptie bezig te houden. Maar gezond zwanger worden kost tijd en is echt een verantwoordelijkheid van de vrouw en de man samen. Vaak zijn partners druk met werk en zijn ze gestrest. De vrouw heeft dan het voornemen om het rustiger aan te gaan doen als ze eenmaal zwanger is. Alsof er dan een rechtvaardiging is om wel tijd, rust en ruimte te creëren, en eerder dus niet. Maar deze stress en drukte helpen niet bij het zwanger worden.”

“Ik adviseer de vrouw en de man dus altijd om de tijd te nemen om een zwangerschap op te zetten. Er is geen vogel die een ei legt voordat z’n nest klaar is. Die mindset, om samen eerst een goede basis te creëren, is heel belangrijk voor de man en de vrouw. Samen gezond zijn. Samen die verantwoordelijkheid nemen en dragen. Zeker in deze tijd met veel toxische invloeden, ongezonde leefstijlinvloeden, hoge werkdruk en bijvoorbeeld overgewicht. We mogen dus echt op een andere manier kijken naar ‘samen natuurlijk zwanger worden’.”

Hoe lang duurt een goede voorbereiding?

Maurice geeft aan: “Dat verschilt per koppel. Het vertrekpunt is dat je al gezond moet zijn voordat je actief begint met zwanger worden. Is er bijvoorbeeld sprake van overgewicht bij de vrouw of man, dan vraagt het eerst een tijd om op een gezonder gewicht te komen. Zijn er andere gezondheidsproblemen, dan wil je deze ook eerst aanpakken. Mijn stelling is, ‘ga uit van minimaal 3 x 9 maanden’. De eerste 9 maanden bouwen de vrouw en man een gezonde fysieke conditie op. De tweede 9 maanden vindt er hopelijk een gezonde zwangerschap plaats. En de derde 9 maanden staan dan in het teken van de eerste zorg voor het jonge kind. Hoe beter de vrouw en de man dit samen doen, hoe succesvoller het resultaat.”

Bekijk alle afleveringen

In de volgende blog lees je waarom het belangrijk is dat je je als vrouw en man samen goed voorbereidt om zwanger te worden.

Nutriphyt

Fertility Man & Woman

Ondersteunt de normale vruchtbaarheid