U gebruikt Internet Explorer

Deze website functioneert niet goed op deze browser.

Klik op onderstaande afbeeldingen om direct op de download pagina te komen van desbetreffende browser.

Of klik op onderstaande link om de website in Microsoft Edge te openen.

Vitamine D3 voor je immuunsysteem

15 januari 2021

Vitamine D is een pro-hormoon dat in het lichaam wordt aangemaakt bij blootstelling aan zonlicht en wordt daarom ook wel de zonnevitamine genoemd. Het is een groep vitamines, waaronder ergocalciferol (vitamine D2) en cholecalciferol (vitamine D3).

Inhoudsopgave

  • Verschil tussen vitamine D2 en D3
  • Voordelen van vitamine D3
  • Vitamine D in voeding
  • Tekort aan vitamine D
  • Het nut van vitamine D en K

Wat is het verschil tussen vitamine D2 en D3?

Het vetoplosbare hormoon kent twee vormen: plantaardig ergocalciferol (vitamine D2) en dierlijk cholecalciferol (vitamine D3). De dierlijke variant kan beter door ons lichaam verwerkt worden, omdat we deze vorm zelf ook synthetiseren uit de zon. Vitamine D2 werkt gemiddeld 66% minder efficiënt in het verhogen van onze D-serumniveaus dan vitamine D3.

De voordelen van vitamine D

•  Vitamine D draagt bij tot de opname van calcium en fosfor uit de voeding;

•  Vitamine D draagt bij aan de instandhouding van sterke botten;

•  Vitamine D draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels;

•  Vitamine D ondersteunt het immuunsysteem;

•  Vitamine D is van belang voor het behoud van sterke tanden;

•  Vitamine D draagt bij tot een normale ontwikkeling van de spieren.

Vitamine D in voeding

Tegenwoordig zijn de meeste gevallen van vitamine D-tekort te wijten aan een gebrek aan blootstelling aan zonlicht. Daarom is zonlicht de beste manier om de opname te verbeteren. De consumptie van bepaalde voedingsmiddelen kan echter zeker helpen het vitaminegehalte in het lichaam te verhogen.

Vlees
Hoewel ze misschien niet de meest indrukwekkende bronnen van vitamine D zijn, bevatten zowel rood vlees als gevogelte de vitamine wel. Dat gezegd hebbende, is orgaanvlees waarschijnlijk de beste manier om uw inname van deze essentiële voedingsstof te stimuleren.

Paddenstoelen
Afgezien van verrijkte voedingsmiddelen zijn er maar weinig soorten paddenstoelen die de enige plantaardige bronnen van vitamine D zijn. Net als mensen synthetiseren paddenstoelen de vitamine wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht.

Vis
Hoewel de meeste vissoorten de vitamine bevatten, bevatten de meer vette vis meer vitamine D dan de minder vette. Zalm, forel, makreel en tonijn behoren tot de meest populaire vissen die rijk zijn aan vitamine D.

Eieren
De eiwitbron in een ei kan het eiwit zijn, maar de dooiers zijn net zo belangrijk. De dooier van het ei bevat ook vitamine D, net als andere vitamines en mineralen.

Vragen of advies over vitamine D3?

Onze specialisten en therapeuten beantwoorden graag jouw vragen over vitamine D3.

Tekort aan vitamine D

Het is een feit dat vrijwel iedereen in meer of mindere mate een tekort heeft aan vitamine D3 wanneer men geen vitamine D3 suppleert. Zelfs in hartje zomer heeft menigeen nog geen optimale vitamine D3-spiegel. We leven gewoonweg teveel binnen, bedekken onze huid of hebben een donkere huid waardoor we te weinig vitamine D kunnen aanmaken. Ook de bejaarde mens is minder goed in staat om zelf vitamine D aan te maken. Maar ook vrouwen met een kinderwens of tijdens de zwangerschap hebben voldoende vitamine D3 nodig.

Alleen in de zomermaanden is de zonkracht sterk genoeg

De bloedwaarde van vitamine D loopt in de zomer op om vervolgens in het najaar te gaan dalen. Deze daling zet zich in de winter door tot een dieptepunt in het voorjaar. In de zomer is bij ruim 30% van de bevolking de vitamine D3-waarde in het bloed nog steeds deficiënt (<50 nmol/L).

De bloedwaarde van vitamine D loopt in de zomer op om vervolgens in het najaar te gaan dalen. Deze daling zet zich in de winter door tot een dieptepunt in het voorjaar. In de zomer is bij ruim 30% van de bevolking de vitamine D3-waarde in het bloed nog steeds deficiënt (<50 nmol/L).

Gemiddeld heeft ruim 60% van de Nederlanders een vitamine D3 deficiëntie (<50 nmol/L). In de Nederlandse gezondheidszorg wordt bij vitamine D3 suppletie doorgaans een streefwaarde aangehouden van 80+ nmol/L. Als we daarvan uitgaan dan heeft, zonder vitamine D3 suppletie, gemiddeld zo’n 90% van de bevolking een tekort aan vitamine D3.

In de winter heeft in Den Haag ca. 65% van de inwoners zelfs een bloedwaarde van minder dan 50 nmol/L*. In Zeeland is dat ca. 51%. En 30% van de mensen zit zelfs onder de 30nmol/L. Aangenomen wordt dat in de grote steden het vitamine D tekort nog ernstiger is dan op het platteland.

* bron: NTvG 2014

Bloed- en streefwaarden vitamine D3 volgens de experts

Tekort
Onvoldoende
Optimaal

0 – 50 nmol/L
50 – 75 nmol/L
75 – 100 nmol/L

20 ng/mL
20 – 30 ng/mL
30 – 40 ng/mL

Het nut van vitamine D en K

Voor kinderen is vitamine D nodig voor een normale groei en ontwikkeling van de botten en helpt tevens een normale functie van het afweersysteem.

Vitamine D speelt verder een rol bij de opname van calcium en fosfor uit de voeding en draagt zo bij aan het behoud van sterke botten, tanden en de spierfunctie.

Met betrekking tot dit laatste geldt dat, voor personen van 60 jaar en ouder, een dagelijkse totale inname van 20 microgram vitamine D een hulp is bij het verminderen van de kans op vallen door instabiliteit of spierzwakte. Vallen is voor deze leeftijdsgroep ook een risicofactor voor botbreuken.

Daarbij ondersteunt vitamine K eveneens het behoud van normale botten.

Voor kinderen

0-10 jaar

Voor kinderen is vitamine D nodig voor een normale ontwikkeling en groei. Vitamine D ondersteunt daarbij een normale functie van het afweersysteem en het proces van celvernieuwing. Verder is vitamine D goed voor de functie van de spieren. Buiten spelen is daarbij belangrijk. Voor de allerkleinsten kan een druppel ook worden toegevoegd aan de moedermelk of aan babyvoeding. Door de neutrale smaak beïnvloeden de druppels de smaak van de drank of voeding niet. Wanneer de moeder al vanaf de zwangerschap voldoende vitamine D druppels gebruikt zal de borstvoeding zelf al voldoende vitamine D3 bevatten.

Voor jongeren

11-18 jaar

Pubers hebben vaak nog een groeispeurt en maken een belangrijke ontwikkeling door. Ze zitten veel binnen op school. Ook voor hen is voldoende vitamine D een belangrijk aandachtspunt.

Voor volwassenen

18-60 jaar

Vitamine D bouw je vrij traag op en vraagt een consequente inname. Voor een ruim voldoende verzorging met vitamine D kunnen 5 druppels per dag nodig zijn. Gedurende het leven bouw je aan de kwaliteit en functie van je botten en spieren. Een gezonde leefstijl, gevarieerde voeding en voldoende vitamine D spelen een belangrijke rol bij de investering in een duurzame gezondheid.

Voor ouderen

60 jaar en ouder

De oudere huid maakt in de zon minder goed vitamine D aan. Als men ook nog meer binnen zit, ligt een tekort aan vitamine D het hele jaar op de loer. Vitamine D druppels zijn dan een goede oplossing. Voor personen van 60 jaar en ouder draagt een totale dagelijkse inname van 20 microgram vitamine D al bij aan een kleinere kans op vallen als gevolg van instabiliteit of spierzwakte. Vallen is een risicofactor voor botbreuken onder mannen en vrouwen van 60 jaar en ouder. Verder draagt vitamine D bij aan een normale opname van calcium en fosfor uit de voeding en het behoud van normale botten en tanden.

Nutalis

Vitamine D3+K2

Natuurlijke vitamine D voor het hele gezin