Op zaterdag 1 februari werd in Houten het seminar ‘Chronisch geneesmiddelen gebruik: oorzaak van bijwerkingen en impact van stress’ gehouden.
Gabriël Devriendt besprak zowel de chronische invloed van geneesmiddelen enerzijds en de accumulatie van milieutoxinen anderzijds, die beslag leggen op detoxificatie mechanismen. Daarbij werden de diverse fasen van detoxificatie en biotransformatie van belastende stoffen besproken.
Verder kunnen stress mechanismen een competitie aangaan met de detoxificatie mechanismen. Denk bijvoorbeeld aan methylatie. Te lage beschikbaarheid van diverse (fyto)nutriënten kunnen bestaande klachten verergeren en zelfs een valse indicatie geven voor een volgend geneesmiddel. Individuele gezondheidszorg met voldoende tijd en aandacht voor de patiënt is daarbij een must.
Robert van Esch ging tijdens het middagdeel in op nieuw onderzoek naar de interactie met het microbioom dat als eerste een invloed uitoefent nog voordat de darm en lever in actie komen. Daarbij intrigeerde het gegeven dat onze microbiota zelf in potentie wel enkele duizenden CYP-enzymen kan aanmaken. Een gezonde microbiota met een hoge biodiversiteit vormt derhalve een belangrijk (kringloop)systeem met de lever.
Informatieve syllabus
Het onderwerp werd zowel breed als diepgaand gepresenteerd door drs. Gabriël Devriendt en Robert van Esch Msc, waarbij veel hoogwaardige, wetenschappelijke informatie is gedeeld.
We kunnen ons voorstellen dat u hiervan graag kennis had willen nemen.
Voor slechts € 25,- ontvangt u de full-colour syllabus van zowel het ochtend- als het middagprogramma per post.
Syllabus seminar
Uitgebreide syllabus van het ochtend- en middagdeel met de presentatie van Drs. Gabriël Devriendt en Robert van Esch Msc. Full-color en gebonden. Prijs is inclusief verzending.
Syllabus seminar
Gratis verzonden
Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Voor professionals in de gezondheidszorg
