U gebruikt Internet Explorer

Deze website functioneert niet goed op deze browser.

Klik op onderstaande afbeeldingen om direct op de download pagina te komen van desbetreffende browser.

Of klik op onderstaande link om de website in Microsoft Edge te openen.

Refresh & Revitalize: quick wins voor een korte detox voor de zomermaanden

Ben je op zoek naar meer energie of vitaliteit? Wil je stress verminderen? Of wil je ongewenste toxines verminderen in je lichaam? Een zomerse detox biedt voor ieder wat wils. In dit blogartikel vertellen we je alles over detoxen en hoe dit korte en krachtige proces je kan helpen.

Wat is detoxen?

Detoxen komt van het woord detoxificeren: ‘je ontdoen van toxines’ ofwel ontgiften. Toxines kunnen exogeen en endogeen zijn. Exogene toxines komen uit je omgeving en ontstaan vooral door industriële processen. Denk aan chemische stoffen, zware metalen, medicijnen, pesticiden, stoffen in verzorgings- of schoonmaakproducten en fijnstof. Endogene toxines ontstaan in je lichaam, bijvoorbeeld door een onvolledige vertering door een verkeerde voedselkeuze, een slechte uitscheiding en stress.

Je hele lichaam doet mee

Detoxen, en dus het omzetten en uitscheiden van toxines, is een proces dat continu in je lichaam plaatsvindt via diverse organen. In feite hoef je daar zelf dus zelf niets aan te doen. Een belangrijke taak van je lever bijvoorbeeld is het biotransformeren ofwel omzetten van schadelijke stoffen in onschadelijke. Andere belangrijke detox- en uitscheidingssystemen zijn je nieren, lymfestelsel, darmen, longen en huid.

De toxische belasting neemt toe

De uitdaging van deze tijd is dat de toxische belasting toeneemt. Er komen steeds meer verschillende schadelijke stoffen van buitenaf en onze voeding is steeds vaker bewerkt en bevat meer kunstmatige toevoegingen. Daarnaast wordt ook onze stress groter, waardoor de druk toeneemt op je lichaam en op je capaciteit om te kunnen detoxen. Aandacht voor hoe je jouw lichaam goed kunt ondersteunen in het detoxen wordt dan ook steeds belangrijker.

Wel ondersteunen, niet verstoren

Detoxen kan op allerlei manieren; van een milde detoxkuur tot streng water- of sapvasten, met behulp van supplementen, homeopathie of darmspoelingen, en ook de duur en regelmaat kan variëren. Of elke vorm van detoxen goed voor je is, laten we even in het midden. Wat voor ons in elk geval een belangrijk uitgangspunt is, is dat je je lichaam wilt ondersteunen en niet verstoren. Pas dus op met extreme detoxkuren of doe dit onder goede begeleiding. Ook bij extreme stress, als je lichaam al erg onder druk staat, raden we extreem detoxen af. Wat kun je wel altijd zelf doen? En sterker nog, wat raden we iedereen aan

De ‘quick wins’ voor een goede continue detox

 • Kies voor natuurlijke en onbewerkte voeding.
 • Vermijd alcohol, drugs, nicotine en cafeïne.
 • Kies voor een grote mate aan plantaardige voeding met gevarieerde groenten en fruit. Kies bij voorkeur voor biologisch.
 • Gun je buik rust en vermijd of verminder gluten, lactose, suikers, geraffineerde koolhydraten, transvetten en toegevoegde fructose.
 • Zorg voor voldoende beweging, daglicht en ga de natuur in.
 • Maak gebruik van de (infrarood) sauna.
 • Drink voldoende water en thee met kruiden die goed zijn voor je spijsvertering.
 • Zorg voor een evenwichtige nachtrust met regelmaat en voldoende diepe slaap.
 • Help je lichaam met goede basissuppletie en verrijk je buik met vezels en goedaardige bacteriën.

Ondersteun je spijsvertering

Een goede spijsvertering vormt een belangrijke basis voor je gezondheid. Ondersteuning van je spijsverteringsorganen, slijmvliezen, intestinale barrièrefunctie en je microbioom helpt hierbij. Hoe beter je vertering en hoe rijker je microbioom, hoe lager je endogene toxische belasting. Twee producten die hierbij kunnen ondersteunen zijn 7M Probiotic Concentrate en 7M Daily Fiber. Probiotic Concentrate is een vloeibaar probioticum dat onovertroffen rijk is aan goedaardige bacteriën (maar liefst 28 verschillende stammen en 30 miljard bacteriën per 10 dosering) en heilzame kruiden. De kruiden ondersteunen je spijsvertering, darm-, lever- en nierfunctie Met 5-10 ml Probiotic Concentrate maak je een dagelijks glas vol levende natuur. 7M Daily Fiber is een hoogwaardig vezelcomplex met 10 vezelrijke ingrediënten dat heel gemakkelijk is in gebruik. Als je beide producten dagelijks gebruikt, dan geeft dat een enorme boost aan je inwendige ecosysteem, de 7 Meter darm.

Een milde sapdetox met 7M van 1-2 dagen

Beide 7M producten kun je ook goed gebruiken in een milde detox. In aanvulling op de hiervoor beschreven ‘quick wins’, is het voor vrijwel iedereen mogelijk om een korte sapkuur van 1 of 2 dagen te doen.

 • Gebruik je sapcentrifuge, slowjuicer of blender en maak drie verse groentesappen met diverse biologische groenten per dag; een voor je ontbijt, lunch en diner.
 • Voeg aan elke portie sap 1 theelepel 7M Daily Fiber toe.
 • Start je dag bovendien met 5-10 ml 7M Probiotic Concentrate in water op een nuchtere maag voor een kickstart van je dag.
 • Gebruik een tweede dosis 7M Probiotic Concentrate in de middag en voeg deze toe aan je sap voor je lunch.
 • Ondersteun je lever met een mooi lever supplement, zoals beschreven hieronder.
 • Drink daarnaast voldoende water of kruidenthee.

Heb je een gevoelige buik, houd de dosering 7M dan wat lager. Heb je buikklachten, dan kan een korte sapkuur voor een versnelde stoelgang zorgen. Houd het in dat geval bij het toepassen van de ‘quick wins’.

Een 5-daagse gezonde detox boost

Wil je nog iets meer doen? Met deze gezonde 5 dagen geef je je gezondheid een mooie boost.

 • Kickstart je dag met 10 ml 7M Probiotic Concentrate in water op een nuchtere maag.
 • Varieer met je ontbijt: een groene smoothie, overnight oats of gevarieerd fruit. Voeg 1 theelepel tot 1 eetlepel 7M Daily Fiber toe.
 • Varieer met je lunch; maak een gezonde groentesoep, een rijk gevulde salade met diverse groenten en kruiden met een dressing van citroensap en olijfolie of gegrilde groenten met pijnboompitjes.
 • Varieer met je diner: kies voor magere en gezonde eiwitten, zoals vis, schaal- en schelpdieren of gevogelte met gevarieerde gestoomde of gegrilde groentes, rauwkost of salades. Vul eventueel aan met beperkt gezonde granen, zoals quinoa, of met zoete aardappel, bruine rijst, peulvruchten, noten, zaden en kruiden.
 • Neem eventueel 5 dagen lang een aanvullende dosering 7M Probiotic Concentrate en Daily Fiber tijdens je lunch.
 • Ondersteun je lever met een leversupplement, zoals beschreven hieronder.
 • Drink daarnaast voldoende water of kruidenthee.
 • Vanzelfsprekend pas je ook alle quick wins toe voor een maximaal effect!

Ondersteun ook je lever

Tijdens een detox kan het zinvol zijn om je lever extra te ondersteunen. We geven je twee opties met elk een eigen werking:

 • Chryssil bevat mariadistel dat je leverfunctie ondersteunt en een antioxidantfunctie heeft, net zoals de andere ingrediënten chrysant en gereduceerd L-glutathion.
 • Master-AO is een hoogwaardig glutathioncomplex verrijkt met cofactoren (zoals anthocyanen en selenium) die door hun antioxidatieve eigenschappen je cellen beschermen tegen oxidatieve schade.

Je dagelijkse gezonde leefstijl helpt je dagelijkse detox en energie

Wij geloven dus in een dagelijkse gezonde leefstijl, zodat je lichaam altijd goed kan doen waarvoor het is ‘ontworpen’. Daar bovenop kan een regelmatige milde sap- of basisdetox je veel bieden. De producten van 7M vormen daarop een mooie dagelijkse leefstijlaanvulling. Als je eenmaal begint met 7M en de voordelen ervaart, dan is de kans groot dat je nooit meer zonder wilt. Dat komt je hele detoxsysteem te goede!

7M

Daily Fiber

Hoogwaardige natuurlijke vezelmix – Biologisch