Seminars met accreditatie
Wanneer je deelneemt aan een seminar van ReThink, ontvang je na afloop een certificaat. Als je jezelf aanmeldt voor dit seminar wordt je automatisch doorgelinkt naar de website van ReThink. Hier vind je bij welke beroepsverenigingen ReThink accreditatie heeft aangevraagd.
Seminar
- Locatie
- Online
- Kaart en route
Metabool Syndroom: de invloed van suiker op ons lichaam
Programma
- Deel 1: Luc Kleynjans: de invloed van suiker op ons lichaam
- Deel 2: Robert van Esch MSc: de evolutie van overgewicht
- Deel 3: Robert van Esch MSc.: therapeutische interventies
Deel 1: Luc Kleynjans: de invloed van suiker op ons lichaam
Tijdens dit live seminar gaat Luc Kleynjans in op de invloed van suiker op ons lichaam. Het metabool syndroom of MBS duidt op een specifiek geheel van verschijnselen die voorkomen bij een gestoorde stofwisseling. Met andere woorden, problemen die zich voordoen bij het omzetten van voedingsstoffen in bouwstoffen en energie voor het lichaam. De voornaamste oorzaak van MBS is een verminderde gevoeligheid van onze cellen voor insuline. De kans dat iemand met MBS ook diabetes ontwikkeld, is hierdoor meer dan 5 x groter dan bij gezonde personen. Door het graduele verloop wordt het metabool syndroom vaak pas laattijdig vastgesteld. Hierdoor kan er al vergevorderde pathologie aanwezig zijn. Zo is de kans op hart- en vaatziekten (zoals hartinfarct, atherosclerose, beroerte) meer dan verdubbeld en kan er zich een vetopstapeling in de lever voordoen, met als gevolg een verhoogde kans op levercirrose.
Meestal worden een verhoogde bloedsuikerspiegel, hypertensie, een verhoogde cholesterol of insulineresistentie afzonderlijk behandeld. Ze zijn echter intensief met elkaar verbonden. Ze blijken de rode draad te zijn binnen het metabool syndroom en diverse ouderdomspathologieën. Luc Kleynjans bespreekt hoe we op deze fysiologische processen kunnen ingrijpen om tot een oplossing te komen van dit complexe metabole syndroom.
Deel 2: Robert van Esch MSc: de evolutie van overgewicht
Overgewicht heeft in de moderne samenleving epidemische vormen aangenomen. Chronische gewichtstoename is de risicofactor voor de ontwikkeling van het metabool syndroom. Het metabool syndroom een complex van met elkaar samenhangende risicofactoren voor diabetes type 2 en cardiovasculaire aandoeningen. Mensen met metabool syndroom hebben twee keer zoveel kans om hart- en/of vaatziekten te ontwikkelen en vijf keer zoveel kans om diabetes mellitus te krijgen in vergelijking tot gezonde mensen. De diagnose metabool syndroom wordt gesteld aan de hand van vijf criteria. De belangrijkste kenmerken en risicofactoren zijn abdominale vetophoping, verhoogde bloedspiegels van triglyceriden, LDL-cholesteroldeeltjes, hypertensie en chronisch verhoogde bloedglucosespiegel in nuchtere staat. Andere gerelateerde afwijkingen zijn een chronische, subklinische ontstekingsgraad, verhoogde oxidatieve stress en toegenomen bloedstollingsneiging.
Robert van Esch spreekt over de mogelijke evolutionaire mismatch die ten grondslag ligt aan de pandemische aanwezigheid van aan overgewicht gerelateerde pathologie. Ofwel ongunstige, epigenetische effecten van leefstijlfouten op de genetische programmering die duizenden jaren oud is. Hij staat uitgebreid stil bij de waarschijnlijke verklaringsmodellen voor de ontwikkeling van overgewicht en de metabole kwetsbaarheid van subpopulaties. Ook belicht hij nadrukkelijk de betrokkenheid van adipocyten als weefsel met metabole en immunologische eigenschappen.
Deel 3: Robert van Esch MSc: therapeutische interventies
In het laatste deel besteedt Robert aandacht aan interventiemogelijkheden gericht op veranderingen van de metabole status met nadruk op het stimuleren van browning en spierceldominantie én de toepassing van micronutriënten en plantstoffen.