U gebruikt Internet Explorer

Deze website functioneert niet goed op deze browser.

Klik op onderstaande afbeeldingen om direct op de download pagina te komen van desbetreffende browser.

Of klik op onderstaande link om de website in Microsoft Edge te openen.

Robert van Esch MSc
Training
shade
  • Locatie
  • Online

Methylgroepdonatie

In dit webinar reiken wij je de theoretische onderbouwing voor de praktische interventies die je aan jouw cliënten kunt voorleggen. 

Onze genen zijn de hardware van het lichaam. Het menselijke genoom bestaat uit meer dan drie miljard gecodeerde letters die liggen opgeslagen in de database van het DNA. Zij kunnen echter niet zelfstandig functioneren of actief worden en zijn afhankelijk van een groot aantal celstructuren, enzymen en intracellulaire stofwisselingsproducten. Genetische activiteit kan alleen optreden als het DNA daartoe in staat wordt gebracht door transcriptiefactoren.

Onder normale omstandigheden heeft het aflezen van DNA een start- en stopsignaal. Ook kunnen genen aan- en uitgeschakeld worden. Daartoe bevinden zich op het DNA verspreide controlepunten die nabijgelegen zones kunnen blokkeren of vrijgeven om gelezen te worden. Deze plekken op het DNA kunnen worden geactiveerd door transcriptiefactoren. Zij kunnen genen activeren of uitzetten en zodra ze verdwijnen, verliezen ze hun invloed op het DNA. De genregulatie is daardoor opvallend flexibel en tegelijkertijd gecompliceerd. Zo kunnen genen zich relatief makkelijk aanpassen en ontbeert hen schijnbaar de mogelijkheid een duurzame identiteit of geheugen te vormen. Het duurzame karakter van de genetische programmering wordt echter gewaarborgd door de software, namelijk het epigenoom. De wisselwerking tussen DNA en transcriptiefactoren is synoniem aan de fictieve dans van genoom en epigenoom, die met hun danspassen de compositie van cellulaire programmering bepalen. De epigenetica leert ons dat het epigenoom deze dans leidt, waarvan de choreografie wordt ingekleurd door onder meer acetylatie en methylatie.

Tijdens dit wetenschappelijk webinar leer je:
  • Over de cycli die behoren tot het one carbon metabolism;
  • Hoe methyldonatie tot stand komt;
  • Over de betrokkenheid van methylgroepen en hun donateurs bij stofwisselingsprocessen.

 

Dit wetenschappelijk webinar wordt gehost door Robert van Esch MSc, PsychoNeuroImmunoloog. Co-host is Ilse van Bladel.

 

Robert en IlseOmdat dit webinar enkel bestemd is voor professionals in de gezondheidszorg vragen wij je onderstaande vragen te beantwoorden. De link om deel te nemen aan deze training wordt per e-mail toegestuurd.


Wetenschappelijk webinar ‘Methylgroepdonatie’

 

Rethink en Logic of Nature
Rethink Foundation organiseert seminars en webinars met nieuwe inzichten die de complexiteit van gezondheid en ziekte voor iedere professional begrijpelijk maken. Deze seminars en webinars worden gesponsord door Logic of Nature (Nutriphyt en Nutalis).
Je kunt je alleen aanmelden voor deze webinar als je een medisch professional bent.