U gebruikt Internet Explorer

Deze website functioneert niet goed op deze browser.

Klik op onderstaande afbeeldingen om direct op de download pagina te komen van desbetreffende browser.

Of klik op onderstaande link om de website in Microsoft Edge te openen.

Robert van Esch MSc.
Training
  • 16:00 uur - 17:00 uur:
    Wetenschappelijk webinar
shade
  • Locatie
  • Online

Schildklier

19 september 2024

In dit webinar reiken wij je de theoretische onderbouwing voor de praktische interventies die je aan jouw cliënten kunt voorleggen. 

De schildklier produceert twee belangrijke hormonen: thyroxine (T4) en triiodothyronine (T3). Deze hormonen worden gesynthetiseerd met jodium uit de voeding en zijn essentieel voor het goed functioneren van cellen in het gehele lichaam. De afgifte van deze hormonen wordt mede geregeld door de hypofyse, die schildklierstimulerend hormoon (TSH) afscheidt om de schildklier te stimuleren. Schildklierhormonen spelen een cruciale rol bij het reguleren van het metabolisme – het proces waarbij het lichaam voedsel omzet in energie. De schildklierfunctie heeft zo een directe invloed op het energieniveau en de stemming. Een evenwichtige schildklieractiviteit draagt bij aan een gevoel van welzijn en mentale alertheid. Schildklierhormonen spelen tevens een cruciale rol bij het op peil houden van de lichaamstemperatuur. Ze beïnvloeden het vermogen van het lichaam om warmte te genereren en reageren op veranderingen in de omgevingstemperatuur. Personen met schildklieraandoeningen kunnen gevoeligheid voor kou of warmte ervaren als gevolg van verstoringen in dit regulerende mechanisme.

Verschillende schildklieraandoeningen kunnen de normale werking van de klier verstoren. Onevenwichtigheden worden in verband gebracht met symptomen, zoals vermoeidheid, depressie en cognitieve stoornissen. Hypothyreoïdie, gekenmerkt door een traag werkende schildklier, en hyperthyreoïdie, gekenmerkt door een overactieve schildklier, behoren tot de meest voorkomende. Auto-immuunziekten, zoals de ziekte van Hashimoto en de ziekte van Graves, kunnen de schildklierfunctie negatief beïnvloeden.

Kortom, de schildklier is een essentiële speler bij het handhaven van de algehele gezondheid en het geestelijk welzijn. Inzicht in de rol van schildklierhormonen bij het metabolisme, de temperatuurregulatie en energieproductie is van groot belang voor het herkennen van de tekenen van schildklieraandoeningen. Verantwoorde voeding en een gezonde levensstijl dragen bij aan het behoud van een optimale schildklierfunctie.

 

Dit wetenschappelijk webinar wordt gehost door Robert van Esch MSc, PsychoNeuroImmunoloog. Co-host is Ilse van Bladel.

Robert en IlseOmdat dit webinar enkel bestemd is voor professionals in de gezondheidszorg vragen wij je onderstaande vragen te beantwoorden. De link om deel te nemen aan deze training wordt per e-mail toegestuurd.


Wetenschappelijk webinar ‘Schildklier’
19 september 2024
16:00 – 17:00 uur

Je kunt je alleen aanmelden voor deze webinar als je een medisch professional bent.