U gebruikt Internet Explorer

Deze website functioneert niet goed op deze browser.

Klik op onderstaande afbeeldingen om direct op de download pagina te komen van desbetreffende browser.

Of klik op onderstaande link om de website in Microsoft Edge te openen.

Zink, vitamine D en vitamine C: een gezond trio voor je immuunsysteem

Even flink de griep hebben en ziek zijn, kan je immuunsysteem een update geven. Dat kan dus heel gezond zijn. Maar wat als je niet goed herstelt? Waar de een binnen een paar dagen op de been is, kan een ander soms nog maanden lang last hebben van allerlei restklachten. Lees er meer over in dit blogartikel.

Inhoudsopgave

  • Langdurige klachten
  • Een normaal werkend immuunsysteem
  • Vitamine D
  • Vitamine C
  • Zink
  • Wat kun je nog meer doen?
  • Meer lezen?

Langdurige klachten

Het is nog niet volledig duidelijk waarom sommige mensen langdurig niet goed opknappen na een virale infectie. Klachten zoals chronische vermoeidheid, spier-, gewrichts- en hoofdpijn, en concentratieproblemen kunnen soms nog maanden of jaren na verschillende virale infecties optreden. De oorzaak is multifactorieel. Zo kan de immuunrespons aanhouden nadat de acute fase van de infectie is verdwenen. Door verstoringen in de normale werking van het immuunsysteem of andere lichaamsprocessen, door reactivering van latent aanwezige virussen in het lichaam of door schade aan weefsels en organen kunnen bepaalde symptomen zich blijven voordoen. Aanhoudende angst en stress, al dan niet veroorzaakt door de psychologische impact van een ernstige virale infectie, kunnen tenslotte eveneens bijdragen aan langdurige symptomen. Al bij al spreken we bij dit klachtenbeeld van een postviraal syndroom, maar kan dat er op individueel niveau verschillend uitzien.

Een normaal werkend immuunsysteem

De aanpak van het postviraal syndroom is dan ook complex. Hoe breder de aanpak van bijvoorbeeld onderliggende fysieke verstoringen, hoe groter de kans van slagen. Een essentiële rol is daarin weg gelegd voor een normaal werkend immuunsysteem als effectief verdedigingsmechanisme van het lichaam tegen schadelijke micro-organismen. Dit ingenieuze systeem bewaart, bij een normale werking, de balans tussen het bestrijden van indringers en het onnodig reageren op onschadelijke stoffen. Daarnaast is er een nauwe relatie tussen de staat van het microbioom, het zenuwstelsel, het hormoonstelsel en het immuunsysteem. Een aanpak mag dus altijd integraal worden bezien. Drie belangrijke spelers in het immuunsysteem, waar tevens een gezondheidsclaim voor bestaat, zijn vitamine D, C en het mineraal zink. Dat betekent dat we er iets meer over mogen schrijven; de informatie die volgt heeft betrekking op de normale werking van het immuunsysteem.

Vitamine D

Vitamine D heeft invloed op verschillende aspecten van de immuunrespons. De vitamine reguleert ontsteking in het lichaam en draagt zo bij aan het behoud van een evenwichtige immuunrespons. Vitamine D ondersteunt ook de integriteit van mucosale barrières, zoals de slijmvliezen in de luchtwegen, waardoor pathogenen moeilijker het lichaam binnendringen. Vitamine D heeft tevens antimicrobiële effecten, de vitamine reguleert verschillende immuuncellen, zoals T-cellen, B-cellen en macrofagen. Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die wordt opgeslagen in vetweefsel en langzaam in het lichaam wordt afgebroken. De vitamine wordt hoofdzakelijk aangemaakt in de huid wanneer deze wordt blootgesteld aan zonlicht. Ook halen we vitamine D beperkt uit voeding zoals vette vis en eieren. In de winter is aanvulling met vitamine D-suppletie, zoals Vitamine D3 + K2 gewenst. Meer over vitamine D lees je in ‘Vitamine D voor je immuunsysteem’.

Vitamine C

Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, fungeert als een krachtige antioxidant in het lichaam die vrije radicalen helpt neutraliseren en cellen en weefsels beschermt tegen oxidatieve schade. Dit is vooral belangrijk voor immuuncellen, omdat ze gevoelig zijn voor oxidatieve stress tijdens de immuunrespons. Vitamine C kan de activiteit van belangrijke immuuncellen reguleren en ondersteunen, zoals fagocyten, T-cellen en natural killer cellen. Vitamine C is tevens essentieel voor de synthese van collageen, een eiwit dat belangrijk is voor de integriteit van de huid, slijmvliezen en weefsels. Dit helpt bij het handhaven van de fysieke barrières van het lichaam. Bij infecties en ziektes kan het lichaam meer vitamine C verbruiken voor herstelprocessen. Vitamine C is een in water oplosbare vitamine die niet wordt opgeslagen in het lichaam en dagelijks moet worden aangevuld via voeding of suppletie, zoals Vitamine C poeder Voedingsmiddelen rijk aan vitamine C zijn citrusvruchten, aardbeien, paprika’s, kiwi’s, broccoli en spruitjes. Alles over vitamine C lees je in ‘Vitamine C: een krachtige bondgenoot voor je gezondheid’.

Zink

Zink is een essentieel mineraal dat een cruciale rol speelt bij verschillende aspecten van de immuunrespons, zoals in de ontwikkeling van immuuncellen, zoals T-cellen, B-cellen, neutrofielen en macrofagen. Zink heeft, net zoals vitamine C, ook een antioxidantwerking. Daarnaast heeft het mineraal een ontstekingsremmende werking en antivirale eigenschappen. Tot slot is zink essentieel voor wondgenezing en het behoud van een normale huid en barrièrefunctie. Voedingsmiddelen rijk aan zink zijn onder andere vlees, gevogelte, vis, zuivelproducten, noten, zaden en volle granen. Aanvulling met zinksuppletie kan met Zinargin of Zinargin siroop.

Wat kun je zelf doen?

Herstellen na een fikse virusinfectie kan dus een langdurend en uitdagend proces zijn. Wat kun je zelf nog meer doen?

  • Gezonde voeding als basis: Zorg voor een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon rijk aan voedingsstoffen, zoals fruit, groenten, noten, zaden, kruiden, gezonde eiwitten, essentiële vetzuren en gezonde granen.
  • Vul aan met suppletie: Vul je gezonde voeding aan met de juiste micronutriënten, zoals vitamine D, C en zink. Meer interessante voedingsstoffen vind je in de links onderaan.
  • Rust en slaap: Voldoende slaap en een regelmatige nachtrust zijn cruciaal voor herstel. Zorg voor een consistente slaaproutine.
  • Pak stress aan: Zoek waar mogelijk oplossingen voor stressvolle thema’s in je leven en investeer actief in ontspanning met behulp van bijvoorbeeld meditatie, yoga, ademhalingstechnieken en stretching. Stress kan de symptomen namelijk verergeren.
  • Doseer je activiteiten: Vermijd overmatige inspanning en hervat je activiteiten geleidelijk aan. Terugval van langdurige klachten kan voorkomen na fysieke of mentale inspanning, dus leer goed luisteren naar je lichaam en vermijd overbelasting.

 

Helaas is er geen quick fix die voor iedereen werkt. Tegelijk is er veel te doen dat verlichting kan geven. Het is echter een hele individuele weg die er voor iedereen anders uit kan zien. Heb je te maken met langdurige symptomen? We wensen je veel sterkte met het vinden van jouw weg. Voor aanvullend suppletieadvies kun je altijd contact met ons opnemen.

Meer lezen?

Vitamine C

Nutalis

Vitamine C

Met hoogwaardige bioflavonoïden