U gebruikt Internet Explorer

Deze website functioneert niet goed op deze browser.

Klik op onderstaande afbeeldingen om direct op de download pagina te komen van desbetreffende browser.

Of klik op onderstaande link om de website in Microsoft Edge te openen.

Wanneer op een natuurlijke wijze zwanger worden niet lukt

Op een natuurlijke wijze zwanger worden. Hoe vanzelfsprekend is dat? En wat doe je als het niet lukt? Het medische circuit lijkt dan vaak de enige optie. Maar ook die weg biedt helaas geen garanties.

Gelukkig kan er meer. In de tiendelige videoserie ‘Natuurlijk samen zwanger worden’ worden acht koppels een jaar lang gevolgd in hun zoektocht naar zwanger worden op natuurlijke wijze. Hierin worden ze ondersteund door diverse professionals met advies over hoe een gezonde leefstijl en voedingssupplementen kunnen bijdragen.

Hoe staat het er eigenlijk voor met de vruchtbaarheid in Nederland? En wat als zwanger worden niet zo maar lukt? Wat doet dat met je? Dat lees je in deze eerste blog.

Inhoudsopgave

  • De cijfers
  • Acht koppels en hun verhaal
  • Het verhaal van Eva
  • De impact van niet zwanger worden
  • Maak kennis met

De cijfers

In Nederland lukt het ruim 15% van de heteroseksuele stellen met een kinderwens niet om zwanger te worden. De oorzaak hiervoor ligt voor ongeveer een derde bij de man, een derde bij de vrouw en is voor een derde onbekend. Bij koppels met een normale vruchtbaarheid is de kans om zwanger te worden voor vrouwen tot dertig jaar elke maand ongeveer 25%. Deze kans is gehalveerd als de vrouw vijfendertig is. Bij koppels met een verminderde vruchtbaarheid is deze kans lager.

Het totaal aantal levendgeborenen kinderen in Nederland daalt aanzienlijk in de laatste 20 jaar. In 2000 bedroeg dit 206.619 ofwel 13,0 per 1000 inwoners. Het vruchtbaarheidscijfer per 1.000 was 47,4. In 2020 bedroeg dit aantal nog maar 168.681 ofwel 9,7 per 1000 inwoners. Het vruchtbaarheidscijfer per 1.000 daalde naar 44,8.

Ook het gemiddeld aantal kinderen van de Nederlandse vrouw daalt. In 2000 is dit gemiddeld 1,72, in 2020 is dit 1,54. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland hun eerste kind krijgen, stijgt al jaren en ligt nu op 30 jaar. Vaders zijn nu bij de geboorte van het eerste kind van de vrouw gemiddeld 33 jaar.

Acht koppels en hun verhaal

De acht koppels in de videoserie hebben gemeen dat ze lang geprobeerd hebben om op natuurlijke wijze zwanger te worden. Helaas zonder succes. Via de huisarts zijn ze in het medische circuit terecht gekomen. Na verschillende vruchteloze medische behandelingen, besloten de koppels dit pad te verlaten en mee te doen aan het project: ‘Natuurlijk samen zwanger worden’. Ze verbeterden hun dagelijkse leefstijl en voeding, volgden het advies van meerdere professionals en gebruikten voedingssupplementen. Elk koppel kent ook een eigen verhaal. Een verhaal van verlangen, een verhaal van machteloosheid, teleurstelling en verdriet, maar ook een verhaal van hernieuwde hoop. En uiteindelijk in meerdere gevallen een verhaal van vruchtbaarheid en succes.

Het verhaal van Eva

Eva van Zeeland is lifestyle coach en volgt de acht koppels in hun zoektocht. Ze spreekt uit eigen ervaring. Op 29-jarige leeftijd gaat ze, na lang twijfelen, naar het ziekenhuis omdat het niet lukt om zwanger te worden. “Nieuw leven geven, hoort bij vrouw zijn. Ik voelde me al moeder zonder dat ik kinderen had. Niet zwanger kunnen worden, voelde als onvolmaakt zijn”, zegt Eva. “Als ik in de auto zat, fantaseerde ik over kinderen op de achterbank. Ik had verdriet om iets wat ik niet had. Om een diep onvervuld verlangen.”

Eva ondergaat diverse IUI (intra-uteriene inseminatie), IVF (in-vitro-fertilisatie) en ICSI (intracytoplasmatische spermatozoa-injectie) behandelingen. Aanvankelijk zonder resultaat. In de tussentijd gaat ze ook aan de slag met een natuurarts. Ze zorgt voor goede voeding, ontspanning en ondersteuning via homeopathische middelen. Uiteindelijk blijkt ze na de laatste IUI behandeling zwanger van een tweeling en zet ze twee gezonde jongens op de wereld.

Twee jaar later raakt ze opnieuw zwanger. Dit keer lukt alles zonder hulp en binnen enkele weken. “Waarom nu wel zo snel?”, vraagt Eva zich af. Haar leefstijl is echter drastisch veranderd; haar lichaam is schoon, ze eet suikervrij en biologisch en gebruikt ondersteunende supplementen. “Speelde dat een rol? Ik kon dat niet hard maken, maar opvallend was het zeker!” geeft Eva aan. Drie kinderen op de achterbank van haar auto zijn inmiddels realiteit.

Online seminar voor professionals: Fertility

Hoe kunnen omgevingsinvloeden zoals milieu, voeding en leefstijl onze genetische expressie, gezondheid en vruchtbaarheid beïnvloeden?

Zes topsprekers verzorgden presentaties met actuele wetenschappelijke inzichten.
Vanuit de milieubiologie, epigenetische epidemiologie, periconceptie epidemiologie, gynaecologie en voortplantingsgeneeskunde, brachten de sprekers toepasbare feiten en inzichten voor huisartsen, gynaecologen en andere zorgverleners die stellen met een kinderwens informeren of behandelen.

De impact van niet zwanger worden

Niet zwanger kunnen worden als je dat wel wenst, is erg ingrijpend. Het roept in eerste instantie veel vragen op. Ligt het aan mij of aan mijn partner? Waar komt het door? En als onderzoek geen uitsluitsel geeft, wat dan? Het gaat ook gepaard met stress en emoties zoals verdriet, onbegrip en machteloosheid. Het gevoel van niet goed te zijn of te falen. Zeker als je om je heen wel vrouwen zwanger ziet worden. Het kan ook een behoorlijke wissel trekken op je relatie, spontaniteit en seksleven. En dan de stap naar de huisarts. Onderzoeken, keuzes en behandelingen met bijwerkingen en een onzekere uitkomst. Veel stellen geven aan in een emotionele achtbaan terecht te zijn gekomen.

Het medische circuit biedt behandelingen met IUI, IVF en ICSI. Deze trajecten zijn echter pittig. Er is helaas nog onvoldoende aandacht voor hoe vrouwen en mannen zelf de kans op natuurlijk zwanger worden kunnen vergroten. Zwanger worden, is een topprestatie. Dat vraagt een lichaam in topconditie. Niet alleen van de vrouw, maar net zo zeer van de man. Hoe gezonder je lichaam, hoe groter de kans op een succesvolle doorgaande zwangerschap. Een medisch traject hoeft niet altijd het eerste hulpmiddel te zijn wanneer zwanger worden niet lukt.

Maak kennis met

In de komende afleveringen worden de volgende acht koppels gevolgd in hun weg naar het herstel van hun natuurlijke vruchtbaarheid:

  • Ilse & Rafael; volgens het ziekenhuis kunnen zij nooit zwanger worden zonder zware hormoonbehandelingen
  • Ellen & Albert; zij leven heel bewust en zoeken naar wat ze nog meer kunnen doen
  • Bernadette & Brecht; zij zijn voor behandelingen naar Duitsland gegaan
  • Joyce & Kevin; Joyce kampt al langere tijd met PCOS
  • Lisanne & Elout; zij willen hun leefstijl optimaliseren
  • Almer & Marrit; zij zijn wel even klaar met het ziekenhuis
  • Pieter & Marleen; zij vinden het psychische proces moeilijker dan het lichamelijke
  • Steven & Christa; Steven wil zijn zaadkwaliteit verbeteren door aanpassingen in zijn leefstijl

In de volgende blogs lees je alles over de koppels, wat ze gaan ondernemen om zwanger te worden en hoe de supplementen Fertility man en Fertility woman hieraan gaan bijdragen.

Supplement Fertility Woman Nutriphyt

Nutriphyt

Fertility Man & Woman

Ondersteunt de normale vruchtbaarheid