U gebruikt Internet Explorer

Deze website functioneert niet goed op deze browser.

Klik op onderstaande afbeeldingen om direct op de download pagina te komen van desbetreffende browser.

Of klik op onderstaande link om de website in Microsoft Edge te openen.

Hoe kunnen voedingssupplementen helpen?

Voedingsstoffen heb je nodig voor alle essentiële processen in je lichaam

Zo ook voor bescherming van DNA en de kwaliteit van zaadcellen en eicellen, en dus voor het realiseren van een kinderwens. Foliumzuur is bijvoorbeeld een stof die essentieel is al voor het zwanger worden en tijdens de zwangerschap voor het ongeboren kindje. Maar er zijn nog meer noodzakelijke voedingstoffen. In deze blog lees je alles over voedingssupplementen tijdens je zwangerschap.

Inhoudsopgave

  • Natuurlijke en synthetische supplementen
  • Waarom voedingssupplementen?
  • Wat kun je zoal verbeteren?
  • Welke stoffen zijn interessant?
  • Hoe lang neem je het beste supplementen?
  • Wat kenmerkt Fertility woman en Fertility man?

Natuurlijke en synthetische supplementen

Natuurgeneeskundige Maurice Kool Msc., een van de professionals die advies geeft aan de acht koppels in de videoserie ‘Natuurlijk samen zwanger worden’, legt uit: “In mijn voormalige praktijk sprak ik veel koppels die zich wel al bewust waren van de bijdrage van voedingssupplementen en al wat gebruikten. Niet alle voedingssupplementen zijn echter hetzelfde. Er zijn veel goede producten op de markt, maar ook producten met veel synthetische ingrediënten. Synthetische stoffen zijn vaak minder goeddoe het lichaam te benutten en kennen risico’s. echter nooit de zuivere stoffen en kennen risico’s. Het is doorgaans niet zoals de natuur het heeft bedoeld. Het is dus belangrijk om altijd voor producten met zuivere natuurlijke stoffen te kiezen. Daar kan je lichaam goed mee overweg. Daarnaast is er een verschil tussen supplementen die iets extra’s bieden en producten die ontwikkeld zijn om echt iets bij te dragen aan een specifiek doel. Zoals de speciale voedingssupplementen Fertility woman en Fertility man, formules die zich speciaal richten op het ondersteunen van de vruchtbaarheid van de vrouw én van de man.”

Waarom voedingssupplementen?

Voedingssupplementen vormen altijd een aanvulling op goede voeding en vormen nooit een vervanging ervan. Echter, in diverse situaties kan aanvulling van je voeding echt essentieel zijn. Voor diverse doelgroepen zijn bijvoorbeeld richtlijnen opgesteld voor wenselijke aanvullende suppletie. Orthomoleculair therapeuten kennen de kracht van goede voeding aangevuld met supplementen en kunnen in bredere zin advies geven over welke supplementen in welke situatie zinvol zijn. Voor tal van vitaminen, mineralen en andere stoffen heeft de European Food Safety Authority (EFSA) dan ook gezondheidsclaims bepaald vanwege hun gunstige bijdrage aan de werking van het lichaam.

Maurice Kool wilde zich na zijn praktijkjaren op een andere manier op zijn vakgebied gaan inzetten. Zo kwam hij in contact met een aantal onderzoekers die zich bezighielden met supplementen specifiek voor de vruchtbaarheid. Een van deze onderzoekers is professor Frank Comhaire. Comhaire is Vlaams endocrinoloog en houdt zich ruim 40 jaar bezig met geneeskunde en specifiek met vruchtbaarheid. In tegenstelling tot dat wat algemeen werd aangenomen, namelijk dat ‘als het aan de man ligt, dan kun je er niet veel aan doen’, zag Comhaire in al die jaren dat er juist wel veel te doen valt aan verminderde vruchtbaarheid.

Wat kun je zoal verbeteren?

Comhaire vertelt: “We hebben stap voor stap kunnen aantonen dat er diverse aandoeningen zijn, die we kunnen verbeteren. Eerst moet je natuurlijk opsporen wat er mis is. Bijvoorbeeld een ontsteking van de prostaat of een hormoonontregeling door toxines of hormoonverstorende stoffen. Veel valt daar al in te corrigeren. Vervolgens zagen we in veel gevallen, dat er problemen waren met de functie van de zaadcellen. Bijvoorbeeld onvoldoende productie van energie in de zaadcellen, waardoor ze niet goed kunnen bewegen. Dan vindt er dus geen bevruchting plaats. We hebben dus naar stoffen gezocht die de beweeglijkheid vergroten. Dat kunnen we goed meten. Ook hebben we stoffen toegevoegd voor een optimaal DNA in de kopjes van de zaadcellen. Zo hebben we uiteindelijk een combinatie gemaakt van plantenstoffen, vitaminen, mineralen en een olie die ervoor zorgt dat het aantal goed beweeglijke zaadcellen toeneemt met 200%, te weten Fertility man.”

Het supplement Fertility werd door Comhaire en andere onderzoekers in eerste instantie ontwikkeld alleen voor de man. Het doel was om een supplement te ontwikkelen om de zaadkwaliteit te ondersteunen. Toen bleek dat het de kans op een zwangerschap bij IVF aanzienlijk verhoogde. Ook viel op dat er veel spontane zwangerschappen plaatsvonden. Vanwege de goede werking, is de formule iets later ook voor de vrouw ontwikkeld in een iets aangepaste samenstelling.

Welke stoffen zijn interessant?

Specifiek voor de vruchtbaarheid is het voor de man belangrijk dat de opbouw van het membraan van de zaadcel goed is, dat de souplesse van de zwemstaart van de zaadcel optimaal is zodat de zaadcel goed rechtuit kan zwemmen en dat de zaadcel voldoende energie heeft en goed wordt opgebouwd zonder beschadiging van het DNA. Als een gezonde zaadcel goed kan zwemmen, waar veel energie en kracht voor nodig is, dan kan er een goede samensmelting plaatsvinden. Het gaat dus om voedingsstoffen die daar aan bijdragen.

Voor de vrouw is het belangrijk dat de eicellen een goed celmembraan hebben, en dat ook in de eicel de energie goed is. De eicel moet zich op eigen kracht goed kunnen ontwikkelen om zich vervolgens goed in te nestelen. Ook daar is ruim voldoende energie voor nodig. Zowel voor de vrouw als de man gaat het dan onder meer om voedingsstoffen zoals astaxanthine, vitamine B6, B12, E, folaat, Q10, zink, maca en N-acetyl-L-carnitine. Daarnaast zijn de juiste omega vetzuren essentieel; gebaseerd op de ervaringen is voor de man gekozen voor lijnzaadolie en voor de vrouw voor EPA en DHA uit visolie.

Hoe lang neem je het beste supplementen?

Maurice legt uit: “De ontwikkeling van de zaadcel tot aan de volledige uitrijping duurt zo’n 70 dagen. Dat betekent dat je voor de inwerking van de voedingsstoffen uit de Fertility formules ook zo’n drie maanden mag rekenen om tot een optimum te komen. Daarna wil je dit optimum verzorgen en handhaven. Heb je echter als man of vrouw te werken aan je gezondheid in algemene zin of aan het verbeteren van fysieke verstoringen, dan mag je je nog wat langer richten op een leefstijl met gezonde voeding en eventueel aanvullende suppletie. Soms vraagt het balanceren van het lichaam bijvoorbeeld wel een maand of zes tot negen.

Wat kenmerkt Fertility woman en Fertility man?

Beide Fertility formules bevatten twee producten. Voor de man zijn dit Improvum en Linucaps (met vitamine E en Linum usitatissimum of lijnzaad) en voor de vrouw Improvum en Omarin (met visolie DHA en EPA, vitamine E en D3). Improvum bevat voor zowel de man als de vrouw dezelfde ingrediënten. Alle ingrediënten zijn conform de natuur. Er zijn geen consessies gedaan aan de kwaliteit. De werking van deze combinatie met hoogwaardige natuurlijke extracten is wetenschappelijk meerdere malen onderzocht. De uitkomsten zijn consistent gunstig. De formules worden dan ook ter ondersteuning toegepast in de pre- en periconceptiefase en ter voorbereiding op reproductieve assistentie als IVF. Beide combinaties dragen bij tot de normale vruchtbaarheid en voortplanting en bevatten geen hormonen of medicijnen.

Gyneacoloog dr. Wim Decleer, een andere professional uit de videoserie, zet de Fertility formules al meer dan 10 jaar in bij zijn patiënten. Daarnaast laat hij zijn patiënten goed inzetten op een gezonde leefstijl. Hij ziet dat zijn patiënten een stuk sneller zwanger raken. Als IVF (in-vitro-fertilisatie) of ICSI (intracytoplasmatische spermatozoa-injectie) vervolgens toch nodig is, dan zijn ook daar betere resultaten zichtbaar bij gebruik van Fertility. Iets wat logisch is omdat het ‘basismateriaal’ beter wordt. Als de zaadkwaliteit en de eicelkwaliteit, en dus ook het DNA van de respectievelijke gameten beter wordt, dan wordt het embryo krachtiger en is er meer kans op innesteling en normale ontwikkeling. Dr Wim Decleer heeft in de kliniek vastgesteld dat een goede voorbereiding zelf kan leiden tot een lichtere behandeling als initieel nodig werd geacht.

Maurice Kool concludeert: “We kunnen dus stellen dat de supplementen bij veel stellen bijdragen aan de kans op een zwangerschap, spontaan, IUI of bij IVF.”

In de volgende blog lees je hoe belangrijk gezonde voeding is en waarom je stress beter kunt vermijden als je zwanger wilt worden.

Bekijk alle afleveringen

In de volgende blog lees je waarom het belangrijk is dat je je als vrouw en man samen goed voorbereidt om zwanger te worden.

Supplement Fertility Woman Nutriphyt

Nutriphyt

Fertility Man & Woman

Ondersteunt de normale vruchtbaarheid